Benefiční koncert pro záchranu varhan na Dobré Vodě (13. 9. 2013)

Vytisknout

Je pátek 13. a kolem druhé hodiny odpoledne vyrážejí z Plzně 3 auta. Každé z jiné části a nezávisle na sobě, ale cíl mají společný. Dobrá Voda u Hartmanic. Naše občanské sdružení tu dnes pořádá koncert Spirituál Kvintetu a je potřeba vše připravit.

Již na začátku máme trochu problémy, dopravní situace nám odjezd trochu komplikuje. V 16 hodin přijíždí první posádka ve složení Jana, Pavel Š., Sylva a Ivča na Dobrou Vodu. O chvilku později přijíždí Radka, Vlaďka a Milena. Probíhá krátká porada a jde se připravovat kostel. Začíná se trochu projevovat nervozita a napětí. Třetí osádka vozu má zpoždění, ale i tak doráží s dostatečným předstihem a tudíž včas.

 Vše je připraveno a my již vyhlížíme účinkující. Návštěvníci koncertu se pomalu sjíždějí. Na parkovišti je připraven Pavel Š., který zde promyšleně řadí přijíždějící auta. Napětí se zvyšuje, nervozita stoupá. Všem 13 členům občanského sdružení, kteří se podílejí na organizaci koncertu, není do řeči. Autobus vypravený z Plzně přiváží návštěvníky, kteří by se na koncert jinak nedostali. Organizaci autobusu zajišťuje Jirka. Někteří lidé chtějí vidět kostel ještě před koncertem, jiní mají chuť na čaj nebo kávu, další mají jen základní potřeby. Vše je připraveno a začínáme. U vchodu stojí Jarda s Danem a kontrolují vstupenky, pro návštěvníky, kteří si chtějí ještě poslední volné vstupenky koupit nebo je jen vyzvednout, je tu připravená Radka. Uvnitř čekají Vlaďka, Milena, Sylva a Ivča, které ochotně pomáhají s vyhledáním konkrétního místa. A pak je tu pro všechny jedno malé překvapení. Každý, kdo si zakoupil vstupenku na koncert, dostává na památku malý hrneček, který každému s úsměvem dávají Jitka a Kamil.

Všichni mají své místo, a proto přichází Jana a Pavel B., aby přivítali všechny přítomné a krátce připomněli, proč se tento koncert koná. Očekávaný koncert Spirituál Kvintetu právě začíná. V nádherné akustice kostela zaznívají první písně. Ty jsou vybírány velmi důkladně a citlivě k danému prostředí. Zaznívají starší i zbrusu nové písně.  Při některých skladbách je v prostorách kostela hrobové ticho, při jiných se lidé pohybují do rytmu a v závěru koncertu většina zpívá se skupinou. Pro všechny zúčastněné je to obrovský zážitek. Opět přichází Jana a Pavel a děkují skupině Spirituál Kvintet za krásné vystoupení. Konec koncertu se nezadržitelně blíží. Obecenstvo děkuje dlouhým potleskem, a tak skupina přidává další píseň. Všichni jsou v dobré náladě a s úsměvem na rtech opouštějí kostel.

Po skončení koncertu je pro účinkující a několik hostů připraveno malé posezení. Vše je nachystáno v Domě sv. Vintíře, ve kterém nacházíme opět výborné zázemí. Vše se podařilo, nervozita opadla, nálada je výborná. Všichni, kteří se podíleli na organizaci koncertu, jsou unaveni, spokojeni a šťastni z dobrého výsledku.

 

DSCN1557

 

Tuesday the 22nd. Šumavské cesty o. s. | Home | Joomla 3 Templates Joomlaskins